Τα κορυφαία μουσεία του Ελ Πάσο για την τέχνη, τον πολιτισμό και την ιστορία

By | 8 Φεβρουαρίου, 2023

Τα κορυφαία μουσεία του Ελ Πάσο για την τέχνη, τον πολιτισμό και την ιστορία

Από τότε που οι Ισπανοί εξερευνητές που ταξίδευαν προς βορρά ονόμασαν το πέρασμα μεταξύ των δύο βουνών που υψώνονται από την έρημο El Paso del Norte στα τέλη του 1500, η ​​περιοχή ήταν ένας κόμβος διασταυρούμενων πολιτισμών.

Σήμερα το Ελ Πάσο εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων Τέξας-Μεξικού σε απόσταση αναπνοής από την αδελφή του πόλη Χουάρες, στο Μεξικό, που μαζί αποτελούν το μεγαλύτερο διεθνικό μητρόπλεγμα στον κόσμο. Η πλούσια κουλτούρα του Ελ Πάσο είναι ένα μείγμα της παλαιάς δυτικής παράδοσης, της κληρονομιάς των ιθαγενών Αμερικανών, της ισπανικής αποικιοκρατίας, της μεξικανικής κουλτούρας, του bravado του Τέξας και του τοπίου της ερήμου πάνω στο οποίο βρίσκεται. Τα μουσεία του αντικατοπτρίζουν αυτό το ποικίλο φάσμα επιρροής. Όλα τα μουσεία του Ελ Πάσο είναι δωρεάν για το κοινό, καθιστώντας μια μέρα γεμάτη μουσεία μια προσιτή επιλογή για όλους.

Centennial Museum και Chihuahuan Desert Gardens: το καλύτερο για τους λάτρεις των φυτών

Το El Paso Centennial Museum χτίστηκε κατά τη διάρκεια της Εκατονταετηρίδας του Τέξας το 1936, καθιστώντας το το παλαιότερο μουσείο στο Ελ Πάσο. Τα μόνιμα εκθέματα επικεντρώνονται στη φυσική και πολιτιστική ιστορία της μεγαλύτερης ερήμου στη Βόρεια Αμερική – της περιοχής της ερήμου Τσιουάχουαν. Ενώ τα πολιτιστικά εκθέματα επικεντρώνονται στους αυτόχθονες, αποικιακούς, προαστικούς και λαϊκούς πολιτισμούς της παραμεθόριας περιοχής, τα φυσικά εκθέματα επικεντρώνονται στα γηγενή φυτά που συνθέτουν την έρημο.

Το 1999, το μουσείο επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει κήπους. Σήμερα είναι πιστοποιημένο ως τοποθεσία Τέξας Wildscape με περισσότερα από 800 είδη φυτών που είναι αυτόχθονα ή προσαρμοσμένα στην έρημο Τσιουάχουαν. Οι κήποι διαθέτουν ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα αιχμαλωσίας χλωρίδας της ερήμου Τσιουάχουαν στον κόσμο. Καθώς περιπλανώνται στους θεματικούς κήπους του μουσείου, οι επισκέπτες μαθαίνουν για τη χρήση των αυτοφυών φυτών στον εξωραϊσμό, τη διατήρηση του νερού και την αποκατάσταση υγιών οικοσυστημάτων.

Chamizal National Memorial Museum: το καλύτερο για πικνίκ

Όχι πολλοί άνθρωποι έξω από το Ελ Πάσο συνειδητοποιούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό βρίσκονταν σε μια μάχη ενός αιώνα για ένα κομμάτι γης. Ο ποταμός Ρίο Γκράντε, που από καιρό λειτουργούσε ως το φυσικό σύνορο μεταξύ των χωρών, μετατράπηκε το 1864 μετά από μια τεράστια πλημμύρα που παραχώρησε 600 στρέμματα μεξικανικής γης στο Ελ Πάσο.

Το Μεξικό αμφισβήτησε τη νέα θέση των διεθνών συνόρων για σχεδόν 100 χρόνια έως ότου ο Πρόεδρος Κένεντι διαπραγματεύτηκε τη Συνθήκη Chamizal για να επιστρέψει τη γη πίσω στους νόμιμους ιδιοκτήτες της. Το Εθνικό Μνημείο Chamizal τιμά αυτό το ορόσημο στις διπλωματικές σχέσεις. Το επιτόπιο μουσείο περιγράφει λεπτομερώς την ιστορία των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού ξεκινώντας από τους ιθαγενείς που αποκαλούσαν τις όχθες του Ρίο Γκράντε πατρίδα για γενιές, που οδήγησαν στον Μεξικανο-Αμερικανικό Πόλεμο της δεκαετίας του 1840, στο διαπραγματευόμενο όριο που θα χώριζε τα δύο έθνη , στον αιώνα των συγκρούσεων μετά τον κατακλυσμό και τελικά στη συνθήκη που τερμάτισε ειρηνικά τη σύγκρουση.

Το μουσείο βρίσκεται σε λόφους 55 στρεμμάτων ήπιας κυλιόμενους λόφους. Το πάρκο είναι γεμάτο δέντρα για να προσφέρει σκιά τις ζεστές μέρες, έχει πρόσβαση σε τουαλέτες και παρέχει χώρους για πικνίκ με τραπέζια και ψησταριές, καθιστώντας το το ιδανικό σημείο για πικνίκ μετά από ένα απόγευμα στο μουσείο.

Old El Paso County Jail Museum: το καλύτερο μέρος για τους λάτρεις της άγριας δύσης

Ο διαβόητος οπλοφόρος Billy the Kid παραμένει ένας από τους πιο θρυλικούς παράνομους της Παλαιάς Δύσης. Αυτό που ξεκίνησε το 1850 ως ένα πλίθινο κτίριο δύο δωματίων που χρησίμευε ως επίσημη αίθουσα δικαστηρίου και φυλακή της κομητείας, έγινε θρυλική τοποθεσία όταν ο Billy the Kid πόζαρε ως Τέξας Ranger για να εισβάλει στη φυλακή και να απελευθερώσει τον συνάδελφο παράνομο Melquiades Segura. Σύμφωνα με την πινακίδα της Ιστορικής Επιτροπής του Τέξας, ο Σεγκούρα ήταν ο μόνος κρατούμενος που δραπέτευσε ποτέ από τη φυλακή.

Σήμερα το μικρό μουσείο δίνει στους επισκέπτες μια γεύση από το πώς ήταν να βρίσκεσαι και στις δύο πλευρές της πόρτας της φυλακής στα τέλη του 1800. Χάρτες των πρώτων ημερών του Τέξας μαζί με αφίσες του Billy the Kid Wanted κρέμονται στους τοίχους με θέα σε ένα ξύλινο τραπέζι και καρέκλες με κάρτες και ένα μπουκάλι ουίσκι για να διασκεδάζουν τους δεσμοφύλακες ενώ αυτοί φρουρούσαν. Οι επισκέπτες μπορούν να εισέλθουν στα δύο αρχικά κελιά των φυλακών. Η τοπική ιστορική ομάδα Los Pistoleros de San Elizario αναπαράγει το έπος του Billy the Kid κάθε τρίτη Κυριακή του μήνα από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο.

Historic Mission Trail: το καλύτερο μέρος για όσους θυμούνται το Alamo

Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση, το Alamo δεν είναι η μόνη σημαντική αποστολή στο Τέξας. Το Historic Mission Trail μήκους εννέα μιλίων που εκτείνεται κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της κομητείας Ελ Πάσο δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να περπατήσουν μέσα από τρεις από τις παλαιότερες εκκλησίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αποστολή Ysleta, η αποστολή Socorro και το παρεκκλήσι San Elizario ενσωματώνουν το καθένα ένα κομμάτι της ιστορίας του Τέξας, της θρησκευτικής σημασίας και της αρχιτεκτονικής ομορφιάς.

Η αποστολή Ysleta είναι η παλαιότερη ενεργή αποστολή στην πολιτεία και χτίστηκε από τους ανθρώπους Tigua το 1682. Ενώ το κτίριο έχει υποστεί αρκετές αλλαγές λόγω πυρκαγιών και πλημμυρών, εξακολουθεί να παραμένει η παλαιότερη ενεργή ενορία στο Τέξας.

Και οι τρεις στέκονται κατά μήκος του μονοπατιού της αποστολής El Paso ως διαρκή σύμβολα της μακράς, πλούσιας ιστορίας που είχαν στην περιοχή η Ισπανία, το Μεξικό και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το μονοπάτι είναι ένα μικρό τμήμα του ιστορικού Camino Real που κάποτε συνέδεε την Πόλη του Μεξικού με τη Σάντα Φε. Εκτός από τις αποστολές, πολιτιστικά κέντρα, γκαλερί τέχνης, εστιατόρια, ιστορικά ορόσημα και ένα τοπικό ζυθοποιείο βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής της αποστολής.

Μουσείο Ιστορίας του Ελ Πάσο: το καλύτερο διαδραστικό μουσείο

Ένας τεράστιος 3D ψηφιακός τοίχος με ευαισθησία στην αφή βρίσκεται έξω από το Μουσείο Ιστορίας του Ελ Πάσο και επιτρέπει στους επισκέπτες να εξερευνήσουν τα 400 χρόνια ιστορίας της πόλης με το άγγιγμα ενός δαχτύλου. Τα πέντε πάνελ οθονών αφής συνολικού μήκους 35 ποδιών αποτελούν τον μοναδικό ψηφιακό τοίχο του είδους του στις Ηνωμένες Πολιτείες και έναν από τους τέσσερις στον κόσμο. Φορτωμένο με ιστορικές και σύγχρονες φωτογραφίες και βίντεο, το διαδραστικό πρόγραμμα απεικονίζει σκηνές από το παρελθόν και το παρόν του Ελ Πάσο. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν κλικ σε κάθε νέα σκηνή της πόλης για να αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες όπως ονόματα, ημερομηνίες και ιστορικό πλαίσιο. Οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν σε θέματα κατά χρονική περίοδο, τοποθεσία ή κατηγορίες όπως εορτασμούς, εκπαίδευση και πίστη.

Μέσα στο μουσείο, εκθέματα που αντιπροσωπεύουν την πλούσια ιστορία των συνόρων παρουσιάζονται σε πέντε γκαλερί. Η μόνιμη έκθεση του μουσείου “Changing Pass: People, Land amp; Memory” καλύπτει τα 1000 χρόνια ιστορίας του Ελ Πάσο που ξεκινά με τους πρώτους αυτόχθονες αποίκους και ολοκληρώνεται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Πρόγραμμα Μπρατσέρο τον 20ο αιώνα.

10 πεζοπορίες που αποκαλύπτουν την ομορφιά της Ταϊβάν, τα κορυφαία μουσεία τέχνης, πολιτισμού και ιστορίας του Ελ Πάσο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *