Πώς να περιηγηθείτε στο ορεινό νησί της Αγίας Λουκίας

By | 8 Φεβρουαρίου, 2023

Πώς να περιηγηθείτε στο ορεινό νησί της Αγίας Λουκίας

Η Αγία Λουκία είναι ένα ηφαιστειακό νησί και ένα από τα πιο ορεινά της Καραϊβικής. Με μήκος 27 μίλια και πλάτος 14 μίλια, το νησί είναι αρκετά μικρό για να φτάσει από τη μια άκρη στην άλλη σε λιγότερο από δύο ώρες.

Αλλά με αξιοθέατα όπως οι Πηγές του Θείου, τα περίφημα Pitons, οι πολλαπλοί καταρράκτες και η ευκαιρία για καταδύσεις και κολύμβηση με αναπνευστήρα, θα θελήσετε να περάσετε περισσότερες από μερικές ώρες εξερευνώντας κάθε καταπράσινη γωνιά του νησιού. Το περπάτημα δεν είναι πρακτικό για μεγαλύτερες διαδρομές, αλλά υπάρχουν αρκετοί άλλοι τρόποι για να περιηγηθείτε στην Ελένη των Δυτικών Ινδιών.

Αυτοκίνητο

Η οδήγηση είναι ίσως ο ιδανικός τρόπος για να εξερευνήσετε το νησί με τον ελεύθερο χρόνο σας. Όμως, ως επισκέπτης, θα χρειαστείτε μια προσωρινή άδεια για να χειριστείτε ένα όχημα στην Αγία Λουκία. Μπορείτε να το βρείτε στο σταθμό μετανάστευσης του αεροδρομίου, σε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων ή σε αστυνομικό τμήμα. Κοστίζει 20 δολάρια ΗΠΑ ή 54 ΕΚ (δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής) και ισχύει για τρεις μήνες.

Εάν έχετε διεθνή άδεια οδήγησης, θα πρέπει να σφραγιστεί είτε στο διεθνές αεροδρόμιο Hewanorra στο νότιο άκρο του νησιού είτε στο αεροδρόμιο George FL Charles στο Castries. Ορισμένες εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων απαιτούν από τους οδηγούς να είναι άνω των 25 ετών για λόγους ασφάλισης. Οι τιμές ενοικίασης κατά μέσο όρο μεταξύ 50 και 100 $ την ημέρα.

Η Αγία Λουκία είναι πολύ ορεινή με απότομες στροφές, τυφλές γωνίες και στενούς δρόμους, οπότε οδηγείτε προσεκτικά, ειδικά τη νύχτα. Υπάρχουν επίσης μια χούφτα κυκλικούς κόμβους που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση. Για περιπέτειες εξερευνήσεις, συνιστάται ιδιαίτερα ένα όχημα 4WD. Ο χώρος στάθμευσης είναι δωρεάν στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Ωστόσο, είναι δύσκολο να βρείτε χώρο στάθμευσης στην πρωτεύουσα Castries κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός από τις θέσεις επί πληρωμή στο κεντρικό τμήμα.

Συμβουλές για τη χρήση ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου: Η κίνηση τείνει να είναι πιο έντονη μεταξύ της πρωτεύουσας και του βορρά κατά τη διάρκεια της πρωινής μετακίνησης μεταξύ 7 και 8 π.μ., το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 4:30 έως τις 6 μ.μ. Φροντίστε να διαθέσετε αρκετό χρόνο για να φτάσετε στον προορισμό σας.

Οι στάσεις λεωφορείων δεν επισημαίνονται πάντα με σαφήνεια, οπότε πλησιάστε με προσοχή εάν ένα λεωφορείο είναι στιγμιαία σταθμευμένο από τον ώμο του δρόμου. Οι οδηγοί λεωφορείων τείνουν να επανέλθουν στην κυκλοφορία με μικρή προειδοποίηση. Να είστε πάντα ενήμεροι και σε επιφυλακή για τοπικά σκυλιά που κοιμούνται στην άκρη του δρόμου σε κατοικημένες γειτονιές, καθώς και για μια λανθασμένη αγελάδα ή άλογο που προσπαθεί να διασχίσει τον αυτοκινητόδρομο.

Υπάρχουν συνήθως εν εξελίξει έργα οδοποιίας σε πολλές περιοχές, γι’ αυτό προσέχετε και τις βαθιές λακκούβες. Το πιο σημαντικό, θυμηθείτε να οδηγείτε στην αριστερή πλευρά του δρόμου.

θαλάσσια ταξί

Τα θαλάσσια ταξί είναι μια εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές χερσαίες μεταφορές και ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μετακινηθείτε στις παραλίες, τις παραθαλάσσιες πόλεις και τα χωριά. Οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες από την παραλία Reduit στα βόρεια και τον κόλπο Marigot στη δυτική ακτή.

Οι χειριστές παραλαμβάνουν επισκέπτες από την παραλία, τον κόλπο, τα κρουαζιερόπλοια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα θέρετρα για περιηγήσεις και εκδρομές για ψώνια στην αγορά Castries, αναρρίχηση Piton, Fish Friday στο Anse la Raye ή Gros-Islet, κολύμβηση με αναπνευστήρα και εκδρομές για ψάρεμα. Οι τιμές ξεκινούν από 15 USD για ταξίδι με επιστροφή.

Rideshare

Η St Lucia είναι αρκετά νέα στον χώρο του rideshare με μερικές εταιρείες να εμφανίζονται τα τελευταία δύο χρόνια. Εταιρείες όπως η Paycab και η Allez ακολουθούν το μοντέλο Uber και Lyft χρησιμοποιώντας GPS για να αντιστοιχίσουν τους επιβάτες με τους παρόχους υπηρεσιών με βάση τη γεωγραφική τους τοποθεσία. Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, οι χρήστες θα λάβουν το όνομα του επιλεγμένου οδηγού και μια πλήρη περιγραφή του οχήματος με τον αριθμό κυκλοφορίας πριν από την άφιξη. Είναι μια συναλλαγή χωρίς μετρητά με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.

Λεωφορείο

Ο κύριος τρόπος μεταφοράς για τους περισσότερους κατοίκους είναι το μίνι λεωφορείο. Αυτά είναι ιδιωτικά και εξυπηρετούν τις πόλεις, τις πόλεις και τα χωριά των 10 περιοχών του νησιού. Τα εξουσιοδοτημένα λεωφορεία έχουν πράσινες πινακίδες κυκλοφορίας που ξεκινούν με το πρόθεμα M.

Είναι ένας φθηνός τρόπος για να περιηγηθείτε στο νησί. Οι ναύλοι κυμαίνονται συνήθως από 1,25 EC $ για σύντομα ταξίδια έως 10 EC $ για μεγαλύτερο ταξίδι. Για παράδειγμα, μια βόλτα από το Castries στην περιοχή Rodney Bay κοστίζει 2,50 EC$.

Τα δολάρια ΗΠΑ και τα ευρώ είναι γενικά αποδεκτά, αλλά προτιμάται το τοπικό νόμισμα. Οι στάσεις σημειώνονται με πλάκες από σκυρόδεμα – μερικές με γαλβανισμένα καλύμματα – ακριβώς έξω από την άκρη του δρόμου και μπορούν να σηκωθούν με το κύμα ενός χεριού. Ενημερώστε τον οδηγό εκ των προτέρων πού κατευθύνεστε και θα σας κατευθύνει ανάλογα. Ανάλογα με τη διαδρομή, τα λεωφορεία εκτελούν δρομολόγια από τις 6 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Τα λεωφορεία είναι πολύ σπάνια τις Κυριακές.

Ταξί

Εκτός από την ενοικίαση αυτοκινήτου, ο ευκολότερος τρόπος για να μετακινηθείτε είναι με ταξί. Οι εταιρείες ταξί είναι άφθονες και οι οδηγοί συνήθως σταθμεύουν σε περίπτερα έξω από σημαντικές τοποθεσίες όπως το αεροδρόμιο, το σούπερ μάρκετ και το εμπορικό κέντρο. Θα αναγνωρίσετε ένα εξουσιοδοτημένο ταξί από την γαλάζια πινακίδα με πρόθεμα TX.

Μπορείτε επίσης να τηλεφωνήσετε ή να οργανώσετε μια παραλαβή μέσω του καταλύματός σας. Οι ναύλοι διαφέρουν ανάλογα με τον προορισμό. Τα ταξί στην Αγία Λουκία δεν μετρώνται και οι τιμές δεν ρυθμίζονται πλήρως. Η τιμή υπολογίζεται και θα κυμαίνεται ανάλογα με το κόστος των καυσίμων, τον αριθμό των ατόμων στο ταξιδιωτικό σας πάρτι και τις στάσεις στη διαδρομή.

Ένα ταξίδι μιάμιση έως δύο ωρών από το διεθνές αεροδρόμιο Hewanorra στη δημοφιλή περιοχή Rodney Bay στο βορρά κοστίζει συνήθως μεταξύ 80 και 100 $ ΗΠΑ. Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες δεν γίνονται δεκτές ως πληρωμή, επομένως φροντίστε να έχετε μαζί σας μετρητά. Γίνονται επίσης δεκτά δολάρια Ανατολικής Καραϊβικής. Μην ξεχνάτε να ελέγχετε πάντα την τιμή και το νόμισμα πριν κάνετε κράτηση για ένα ταξίδι.

Ελικόπτερο

Ταξιδέψτε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση από το διεθνές αεροδρόμιο Hewanorra στα νότια και τα πολλά ξενοδοχεία στο βόρειο άκρο του νησιού μπορεί να διαρκέσουν σχεδόν δύο ώρες ανάλογα με τη ροή της κυκλοφορίας. Μια βόλτα με ελικόπτερο μειώνει σημαντικά τη μετακίνηση. Η St. Lucia Helicopters εκτελεί υπηρεσία μεταφοράς 10 λεπτών μεταξύ των δύο τοπικών αεροδρομίων με 175 USD ανά άτομο, απλή μετάβαση.

Το ταξίδι διπλασιάζεται ως εναέρια περιήγηση με πανοραμική θέα στην ψηλότερη κορυφή της Αγίας Λουκίας, το όρος Gimie, το φράγμα Roseau, την ακτή του Ατλαντικού και τον κόλπο Marigot. Τα παιδιά κάτω των δύο πετούν δωρεάν (κάθονται στην αγκαλιά του γονέα τους) και τα κάτω των 12 ετών λαμβάνουν έκπτωση 10% όταν κάνουν κράτηση απευθείας με την εταιρεία.

Το λεωφορείο West Coast, το οποίο είναι διαθέσιμο μόνο από το αεροδρόμιο George FL Charles προς το διεθνές αεροδρόμιο Hewanorra, είναι πέντε λεπτά περισσότερο και περιλαμβάνει θέα στην ακτή της Δυτικής Ακτής (ύφαλοι), στα Pitons, στο τροπικό δάσος και στο ηφαίστειο Soufriere.

Οι τιμές ξεκινούν από 190 USD ανά άτομο, μονή διαδρομή. Όλες οι πτήσεις προγραμματίζονται κατόπιν ζήτησης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις επιβάτες για την επιβεβαίωση πτήσεων, αλλά το ελικόπτερο μπορεί να χωρέσει έως έξι.

Προσβάσιμες συγκοινωνίες στην Αγία Λουκία

Εάν υπάρχει μια περιοχή όπου το νησί μπορεί να βρεθεί ότι δεν υπάρχει, είναι η διαθεσιμότητα προσβάσιμων μέσων μεταφοράς. Ωστόσο, η TLC Mobile and Supplies που διευθύνεται από τον Jason Pierre, είναι μια εταιρεία εξοπλισμένη με δύο φορτηγά προσβάσιμα από αναπηρικά αμαξίδια, συμπεριλαμβανομένου ενός ασθενοφόρου μη έκτακτης ανάγκης που μεταφέρει τους επισκέπτες στους επιθυμητούς προορισμούς σε όλο το νησί. Στείλτε ένα μήνυμα μέσω συνομιλίας στο Facebook ή καλέστε στο 1-758-720-6818 τουλάχιστον 24 ώρες νωρίτερα για κράτηση.

Top 10 παραδοσιακά φτηνά γεύματα στην περιοχή Bazaar της Κωνσταντινούπολης, Raja Ampat: ένας γρήγορος οδηγός για να επισκεφθείτε το ειδυλλιακό αρχιπέλαγος της Παπούας, Πώς να μετακινηθείτε στο ορεινό νησί της Αγίας Λουκίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *