Οι ελέφαντες της Αφρικής: ένας πλήρης οδηγός για τα καλύτερα μέρη για να τους δείτε στην άγρια ​​φύση

By | 8 Φεβρουαρίου, 2023

Οι ελέφαντες της Αφρικής: ένας πλήρης οδηγός για τα καλύτερα μέρη για να τους δείτε στην άγρια ​​φύση

Ο αφρικανικός ελέφαντας είναι ένας ευγενικός γίγαντας, για να μην αναφέρουμε το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό της γης και ίσως το πιο διαρκές σύμβολο της χάρης και της ευθραυστότητας της φύσης.

Ενώ οι ελέφαντες είναι ένα κοινό θέαμα όταν κάνουν σαφάρι στην Αφρική, αντιμετωπίζουν επίσης πρωτοφανείς απειλές για την ύπαρξή τους. Η επιτακτική ανάγκη να καταλάβουμε περισσότερα για αυτά και να τα βιώσουμε στην άγρια ​​φύση δεν ήταν ποτέ πιο δυνατή. Σε αυτόν τον οδηγό, σας βοηθάμε να κάνετε και τα δύο.

Αφρικανικοί ελέφαντες: τα μεγαθήρια (και οι κυνηγημένοι)

Ένας ενήλικος αφρικανικός ελέφαντας είναι πολύ μεγάλος. Ένα πλήρως ανεπτυγμένο αρσενικό μπορεί να ζυγίζει 13.334 λίβρες (6048 κιλά). ακόμη και ο μικρότερος ενήλικος άνδρας σπάνια πέφτει κάτω από 4000 κιλά, που είναι δυόμισι φορές βαρύτερο από το μέσο οικογενειακό σας αυτοκίνητο. Τα θηλυκά έχουν συνήθως λίγο περισσότερο από το μισό βάρος του αρσενικού. Η διαφορά μεγέθους μεταξύ των δύο δεν είναι τόσο έντονη όσον αφορά το ύψος – τα ψηλότερα αρσενικά έχουν ύψος 13 πόδια (4 μέτρα), το ψηλότερο θηλυκό φτάνει τα 3,4 μέτρα. Εκτός από το συνολικό μέγεθος, και εκτός αν το αρσενικό διεγείρεται, η πιο εμφανής διαφορά μεταξύ αρσενικών και θηλυκών είναι ότι τα θηλυκά έχουν γωνιακό μέτωπο, ενώ το μέτωπο του ταύρου είναι πιο στρογγυλεμένο.

Ένας ελέφαντας έχει τον μεγαλύτερο εγκέφαλο από οποιοδήποτε θηλαστικό. μπορεί να ζυγίζει έως και 13 λίβρες (6 κιλά). Ο κορμός του, που εξυπηρετεί έναν ελέφαντα σαν ένα χέρι, μπορεί να έχει μήκος 6,6 πόδια (2 μέτρα) και να ζυγίζει πάνω από 287 λίβρες (130 κιλά) – ένας κορμός δεν έχει κόκαλα αλλά μπορεί να έχει 60.000 μύες. Ένας ελέφαντας χρησιμοποιεί τους χαυλιόδοντές του και ως εργαλεία και ως όπλα. Οι μακρύτεροι καταγεγραμμένοι χαυλιόδοντες είχαν μήκος 10 πόδια (3 μέτρα), ενώ οι βαρύτεροι έφτασαν τα 70 κιλά.

Εκτός από την ανθρωπότητα, οι ελέφαντες έχουν λίγους φυσικούς εχθρούς. Σε ορισμένες περιοχές, όπως το Εθνικό Πάρκο Hwange στη Ζιμπάμπουε ή, στη δεκαετία του 1980, στην περιοχή Savuti της βόρειας Μποτσουάνα, ορισμένα λιοντάρια έχουν μάθει να κυνηγούν βρέφη και έφηβους ελέφαντες.

Αν μείνουν μόνοι, οι ελέφαντες μπορούν να ζήσουν μεταξύ 55 και 70 ετών.

Η αδελφότητα των ελεφάντων

Οι ελέφαντες ζουν σε μια στενή, διαγενεακή αδελφότητα θηλυκών. Μια μητέρα ελέφαντα έχει μια από τις μεγαλύτερες περιόδους εγκυμοσύνης στον φυσικό κόσμο: περίπου 650 ημέρες. Τις περισσότερες φορές, η μητέρα γεννά ένα μόνο μοσχάρι, και αυτό το μοσχάρι θα μπορεί να περπατήσει, αν και ασταθή, μέσα σε λίγες ώρες από τη γέννησή του. Τα ελεφαντάκια συνεχίζουν να θηλάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της ζωής τους και πολλά δεν θα είναι πραγματικά ανεξάρτητα μέχρι την ηλικία των δέκα ετών. Εάν ο νεαρός ελέφαντας είναι αρσενικό, θα αφήσει το κοπάδι της γέννησής του κάπου μεταξύ 10 και 14 ετών. Μερικές φορές αυτό το αρσενικό που διασκορπίζεται θα παραμείνει μόνο του ή θα προσκολληθεί σε έναν έμπειρο μεγαλύτερο ταύρο ελέφαντα. Οι νεαροί θηλυκοί ελέφαντες παραμένουν με το γενέθλιο κοπάδι τους, το οποίο μπορεί να αποτελείται από τη μητέρα, τη γιαγιά, τις θείες, τα θηλυκά ξαδέρφια και άλλα σχετικά θηλυκά. Αυτός ο γυναικείος δεσμός θα διαρκέσει σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός θηλυκού ελέφαντα. Το κοπάδι συνήθως διευθύνεται από έναν μεγαλύτερο μητριάρχη, ένα έμπειρο θηλυκό που παίρνει το κοπάδι στο νερό σε περιόδους ξηρασίας και είναι το πρώτο που υπερασπίζεται τα μέλη του κοπαδιού.

Οι πιο αδηφάγοι χορτοφάγοι του κόσμου

Οι ελέφαντες είναι αυστηροί χορτοφάγοι και τρώνε γρασίδι, φύλλα, φρούτα και ακόμη και κλαδιά ή κλαδιά. Σε οποιαδήποτε περίοδο 24 ωρών, οι ελέφαντες θα περάσουν έως και 19 ώρες τρώγοντας και μπορούν να φάνε έως και 750 λίβρες (340 κιλά), ή περίπου το 5% του μη ευκαταφρόνητου σωματικού τους βάρους. Εάν επεκτείνουμε περαιτέρω αυτούς τους αριθμούς, οι ελέφαντες καταναλώνουν περίπου 50 τόνους τροφής κάθε χρόνο. Στο άλλο άκρο, οι ελέφαντες αφοδεύουν έως και 30 φορές την ημέρα και εναποθέτουν έως και 330 λίβρες (150 κιλά) κοπριάς στη διαδικασία. Η κοπριά των ελεφάντων εξυπηρετεί έναν κρίσιμο οικολογικό σκοπό, διασπείροντας άπεπτους σπόρους (πηγή τροφής για έντομα, μπαμπουίνους και πουλιά) που επιτρέπουν στα δέντρα να διαδώσουν τους απογόνους τους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένα μόνο κομμάτι κοπριάς ελέφαντα περιείχε σχεδόν 5700 σπόρους ακακίας.

Οι ελέφαντες πίνουν από 26 έως 52 γαλόνια νερό την ημέρα. Αυτό αντισταθμίζει το γεγονός ότι όσο ένα γαλόνι χάνεται κάθε ώρα μέσω της διαδικασίας διαεπιδερμικής απώλειας νερού (μέσω του δέρματος) και ότι ουρούν έως και 13 γαλόνια κάθε μέρα.

Τα καλύτερα μέρη για να δείτε ελέφαντες στο σαφάρι

Υπάρχουν δύο είδη αφρικανικών ελεφάντων: ο ελέφαντας του δάσους και ο θάμνος ελέφαντας. Ο πολύ μεγαλύτερος θαμνώδης ελέφαντας βρίσκεται πιο συχνά στη σαβάνα και στα ελαφρά δάση της Ανατολικής Αφρικής και της Νότιας Αφρικής, με μικρότερους πληθυσμούς στη Δυτική Αφρική. Ο ελέφαντας του δάσους βρίσκεται κυρίως στα δάση της Κεντρικής Αφρικής, αν και οι περιοχές τους μερικές φορές διαχέονται στην Ανατολική και Δυτική Αφρική.

Η Μεγάλη Απογραφή Ελεφάντων του 2016 – η πιο ολοκληρωμένη έρευνα ελεφάντων που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ – μέτρησε 352.271 αφρικανικούς ελέφαντες θάμνους ή σαβάνας που διασκορπίστηκαν σε 18 χώρες.

Αλλού, ο ασιατικός ελέφαντας, ο οποίος είναι σημαντικά μικρότερος από τον αφρικανικό ελέφαντα, περιορίζεται τώρα σε απομονωμένους πληθυσμούς σε όλη την Ινδική Υποήπειρο και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Μποτσουάνα

Η Μποτσουάνα έχει περισσότερους ελέφαντες από οποιαδήποτε άλλη χώρα, περισσότερους από 130.000 το 2016. Οπουδήποτε στο Δέλτα του Οκαβάνγκο μπορεί να είναι εξαιρετικό, αλλά το εθνικό πάρκο Chobe είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στην Αφρική για να δεις ελέφαντες, με μεγάλους ελέφαντες σε μεγάλα κοπάδια.

Κενύα

Η Κένυα έχει μερικούς από τους καλύτερους ελέφαντες που παρακολουθούν στην ήπειρο. Το καλύτερο είναι το Εθνικό Πάρκο Amboseli, αλλά τα εθνικά πάρκα Masai Mara, Tsavo East και Tsavo West, καθώς και το Εθνικό Πάρκο Samburu είναι επίσης εξαιρετικά.

Νότια Αφρική

Όπως πάντα για την άγρια ​​ζωή, η Κρούγκερ είναι η κορυφαία χώρα παρακολούθησης ελεφάντων. Από τις άλλες επιλογές, το Addo Elephant National Park είναι το τρίτο μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Νότιας Αφρικής και προσφέρει μερικά από τα καλύτερα θέαμα ελεφάντων στον κόσμο.

Ναμίμπια

Το Εθνικό Πάρκο Etosha είναι το καλύτερο στοίχημά σας, αλλά το να δείτε τους προσαρμοσμένους στην έρημο ελέφαντες της Damaraland, επίσης στα βόρεια της χώρας, είναι ένα άλλο αποκορύφωμα.

Τανζανία

Ο πληθυσμός των ελεφάντων της Τανζανίας μπορεί να μειώνεται, αλλά οι θεάσεις παραμένουν γενικά εξαιρετικές στα εθνικά πάρκα Serengeti, Lake Manyara, Tarangire και Ruaha.

Ζάμπια

Το Εθνικό Πάρκο South Luangwa είναι το καλύτερο πάρκο της Ζάμπια για να δεις ελέφαντες.

Ζιμπάμπουε

Το 2016, η Ζιμπάμπουε είχε περισσότερους από 80.000 ελέφαντες, δεύτερη μετά την Μποτσουάνα. Δοκιμάστε τα εθνικά πάρκα Hwange και Mana Pools. Το πρώτο φιλοξενεί τους μισούς ελέφαντες της Ζιμπάμπουε.

Μαλάουι

Το καταφύγιο Nkhotakota Wildlife Reserve του Μαλάουι είναι ένα υπέροχο πάρκο, ειδικά μετά την πρόσφατη και ιστορική μετακίνηση 500 ελεφάντων εκεί.

Μοζαμβίκη

Στη Μοζαμβίκη, το εθνικό πάρκο Gorongosa είναι εξαιρετικό για τους ελέφαντες.

Πού πρέπει να πάτε στο πρώτο σας σαφάρι στην Αφρική

Ελέφαντες σε κίνδυνο

Χάρη στους χαυλιόδοντές τους και τη διαρκή δημοτικότητα του ελεφαντόδοντου (ιδιαίτερα στην Ασία), οι ελέφαντες λαθροθήρες σε μη βιώσιμους αριθμούς από τη δεκαετία του 1970 και ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά ως αποτέλεσμα. Ο αφρικανικός ελέφαντας έχει χαρακτηριστεί ως ευάλωτος από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, η λαθροθηρία προκάλεσε την πτώση του αριθμού των αφρικανικών ελεφάντων από περίπου 1,3 εκατομμύρια σε σχεδόν 500.000. Στην Κένυα, για παράδειγμα, ο αριθμός των ελεφάντων μειώθηκε από 45.000 το 1976 σε μόλις 5.400 το 1988. Η σφαγή έληξε μόλις το 1989 όταν το εμπόριο ελεφαντόδοντου απαγορεύτηκε βάσει της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES). Όταν θεσπίστηκε η απαγόρευση, οι παγκόσμιες τιμές του ακατέργαστου ελεφαντόδοντου μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 90%, και η αγορά λαθροθηρίας και λαθρεμπορίου μειώθηκε ριζικά. Την ίδια χρονιά, ο πρόεδρος της Κένυας Daniel arap Moi έκαψε δραματικά 12 τόνους ελεφαντόδοντου στο Εθνικό Πάρκο του Ναϊρόμπι ως σύμβολο της αποφασιστικότητας της Κένυας στη μάχη κατά των λαθροθήρων.

Η αναγέννηση της άγριας ζωής του Μαλάουι

Όμως η λαθροθηρία είναι και πάλι σε άνοδο. Η Αφρική έχει χάσει περισσότερους από 30.000 ελέφαντες ετησίως από το 2010. Αυτό είναι περίπου το 7% του πληθυσμού των ελεφάντων της Αφρικής κάθε χρόνο. Αυτό είναι 673 ελέφαντες που σκοτώνονται την εβδομάδα, 96 την ημέρα. Δηλαδή τέσσερις ελέφαντες που σκοτώνονται για τους χαυλιόδοντές τους κάθε ώρα. Το 2014, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, ξεπεράστηκε ένα κρίσιμο όριο όταν σκοτώθηκαν περισσότεροι ελέφαντες στην ήπειρο από ό,τι γεννιούνταν.

Η Μεγάλη Απογραφή Ελεφάντων του 2016 κατέγραψε μείωση 30% στους πληθυσμούς ελεφάντων της Αφρικής μέσα σε μόλις επτά χρόνια, αν και υπήρχαν καλά νέα μαζί με τα κακά. Ο πληθυσμός των ελεφάντων της Κένυας, για παράδειγμα, θεωρήθηκε «σχετικά σταθερός» στα 25.959, ενώ οι 4.864 ελέφαντες της Ουγκάντα ​​ήταν αιτία αισιοδοξίας αφού ο πληθυσμός των ελεφάντων της χώρας έπεσε σε μόλις 800 κατά τη δεκαετία του 1980. Η Τανζανία, από την άλλη πλευρά, είδε μια καταστροφική μείωση κατά 60% στον αριθμό των ελεφάντων την πενταετία έως το 2016, με μόλις 42.871 ελέφαντες και 2,6 πτώματα για κάθε ζωντανό ελέφαντα.

Οι οικολόγοι περιμένουν με αγωνία την επόμενη απογραφή για να μάθουν εάν η μαζική προσπάθεια διατήρησης για τη διάσωση του ελέφαντα έχει ανακόψει το κύμα των δολοφονιών ελεφάντων.

Σώζοντας τους ρινόκερους κατά τη διάρκεια του Covid-19

Τα 9 κορυφαία πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Εθνικό Πάρκο Grand Canyon, τα 10 καλύτερα πάρκα της Κοπεγχάγης για να χαλαρώσετε, Οι ελέφαντες της Αφρικής: ένας πλήρης οδηγός για τα καλύτερα μέρη για να τους δείτε στην άγρια ​​φύση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *